Törökbálinti Református Egyházközség

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Isten szerinti férfiak és nők

„Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról...” (5Mózes 6:6-7).

Egy nagy igehirdető egyszer ezt mondta: "Amikor nehéz idők jönnek, így kiáltunk: >>Istenem, adj olyan férfiakat, akik megbirkóznak ezekkel a hegyekkel!<< Válaszul Isten gyermekeket ad nekünk, és ezt mondja:

>> Tessék, az építőanyag!<<" Gyermekeink építőanyagok, és nekünk Isten szerinti emberekké kell őket építenünk. Íme, a Biblia tervrajza:

  1. "Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked." Kedves szülő, ha te nem gyakorlod a szellemi alapelveket, gyermekeid sem fogják. Ha nem úgy élsz, mint ahogy "prédikálsz", szavaid süket fülekre fognak találni, és lázadó szíveket fognak teremteni. Nem kell tökéletesnek lenned, de hitelesnek igen!
  2. "Ismételgesd azokat fiaid előtt". El kell mondanod, hangsúlyoznod kell, emlékeztetned kell rá, világosan és egyértelműen kell fogalmaznod, be kell tanítanod, beléjük kell vésned. Nem alkalomszerűen vagy tétlenül, hogy "majd maguktól is rájönnek"! Ennek szándékos, alapos, aktív és ismételt folyamatnak kell lennie.
  3. "beszélj azokról". Gyermekeid nem fogják csak úgy magukba szívni az igazságot. Beszélned kell róla, nem vallásoskodó hangon, melyet nem értenek, hanem természetes nyelvezettel, természetes módon, természetes helyzetekben. "beszélj azokról, akár a házadban vagy..." - otthon, az ismerős környezet biztonságában. "...akár úton jársz..." mindig kapóra jön a beszélgetés útközben a parkba vagy az iskolába. "...akár lefekszel, akár fölkelsz!"

Figyelj oda a lehetőségekre, mert a tanításra alkalmas pillanatok előzetes bejelentés nélkül érkeznek. Carpe diem!* Azok a szülők, akik megragadják a napot, felfedezik, hogy Isten ellátta őket mindennel, ami ahhoz szükséges, hogy gyermekeiket Isten szerinti férfiakká és nőkké tudják formálni.

* Szakítsd le a napot! - latin szólás. Általában Élj a mának! Használd ki a pillanatot! jelentésben használják, de lehet pozitív töltete is, mint ahogy itt: Ragadd meg a kínálkozó alkalmat! jelentéssel.

/ Forrás: www.maiige.hu /