Törökbálinti Református Egyházközség

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hit- és erkölcstan


Sok helyen hallhattak már arról, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény egy új lehetőséget nyújt Önök és gyermekeik számára. 2013-ban, a beiratkozáskor minden állami általános iskolában a leendő elsős és az ötödik osztályos gyermekek szülei két tantárgy közül választhatnak gyermekük számára: erkölcstan, vagy hit- és erkölcstan. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Az alábbiakban találhat néhány választ ezzel kapcsolatban.


KÖTELEZŐ LESZ A HIT- ÉS ERKÖLCSTAN? Nem lesz kötelező a hit- és erkölcstan. Két tantárgy közül valamelyiket kell választani az erkölcstan és e helyett választható alternatíva a felekezeti hit- és erkölcstan.


MIÉRT JÓ, HA A GYERMEKEMNEK A HIT- ÉS ERKÖLCSTAN ÓRÁT VÁLASZTOM? Egyrészről, mert az alapműveltség része a Biblia ismerete. Másrészt a hit- és erkölcstan órákon szentírási történetek alapján kerülnek elő olyan fontos témák és kérdések, amelyek feldolgozása segítheti gyermeke eligazodását az élet apróbb és nagyobb dolgaiban Így egyszerre kapnak ismeretet a Bibliáról és bibliai történetekről, valamint a keresztyén értékrend alapjaival is megismerkedhetnek.


TANULNAK-E ERKÖLCSTAN ÓRÁN ELŐKERÜLŐ TÉMÁKRÓL A HITTANOS GYEREKEK? Igen, a hit- és erkölcstan része az erkölcsi nevelés is. Minden évfolyamon, a bibliai történetekhez kapcsolódóan szóba kerülnek erkölcstani témák. Például család, barátok, kortárs csoport hatása, lelki egészség, testi-lelki tulajdonságok, elfogadás, empátia stb.


KI TARTJA A HIT- ÉS ERKÖLCSTAN ÓRÁKAT? A helyi református egyházközség által megbízott személy: a lelkipásztor vagy református hittanoktatói végzettséggel rendelkező, felkészült pedagógus.


MIT KELL TENNEM, HA AZ ELSŐS GYEREKEM RÉSZÉRE A HIT- ÉS ERKÖLCSTANT SZERETNÉM VÁLASZTANI? A beiratkozás során – legkésőbb április 30-ig – nyilatkoznia kell az iskolában arról, hogy a hit-, és erkölcstant választja a gyermeke számára.


MI A SZÜLŐ TEENDŐJE, HA ÖTÖDIKES LESZ A GYERMEKE? Május 20-ig nyilatkoznia kell az iskolában az erkölcstan vagy a hittan választásáról.


HOL LEHET A HITTANÓRÁKKAL KAPCSOLATBAN TOVÁBB INFORMÁCIÓKAT TALÁLNI? (TANTERV, TANKÖNYV STB.)
Honlap: www.reformatus.hu/gyik/hittan/
E-mail cím: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


Szeretettel várjuk gyermekeiket 2013. szeptember 1-jén a református hit- és erkölcstan órákon!