Törökbálinti Református Egyházközség

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Történet Dosztojevszkijről

„Én pedig azt mondom nektek: Ne szállj szembe a gonosszal, hanem ha megütik jobb arcodat, fordítsd oda a másikat is.” (Máté evangéliuma 5,39).

Fjodor Mihaljovics Dosztojevszkijről jegyezte fel felesége a következő történetet (Az író 1821-ben született, 1881-ben halt meg. Élete nagy részében epilepsziás volt, ami öregkorában egyre súlyosabb lett, és kialakult mellé egy súlyos tüdőtágulat is):

"Az epilepsziás rohamok nagyon gyengítették Fjodor Mihajlovics emlékezőtehetségét. Különösen a neveket és az arcokat felejtette el könnyen. Sok ellenséget szerzett magának azzal, hogy arcról nem ismerte föl az embereket, s ha valaki meg is mondta a nevét, akkor se tudta, hogy kivel beszél, ha néhány részletesebb kérdést intézett hozzá. Ez sértette az embereket. Úgy látszik elfelejtették vagy nem tudták, hogy beteg s gőgősnek tartották. Azt hitték, hogy szándékosan nem veszi őket észre, hogy ezzel is sértegesse őket.

Március huszadika körül (3 évvel a halála előtt) kellemetlen kalandja volt az uramnak, amelynek könnyen súlyosabb következménye is lehetett volna. Szokásos ebédutáni sétáját végezte, amikor a Nikolajevi utcában egy részeg ember érte utol, és olyat ütött a tarkójára, hogy az uram a gyalogjáróra esett s véresre verte az arcát. Abban a pillanatban csődület támadt s a rendőr is ott termett, aki a részeget az őrszobára kísérte, s az uramat is oda kérette. Fjodor Mihaljovics kérte a rendőrtisztet, hogy bocsássa el a bántalmazóját, mert ő megbocsát neki. A rendőrtiszt megígérte, de mert másnap az újságok megírták a "merényletet", a sértett fél írói voltára való figyelemből a rendőrség a jegyzőkönyvet a XIII-ik kerület békebírájához tette át. Három hét múltán az uramat a bírósághoz idézték. A tárgyaláson a vádlott azzal védekezett, hogy erősen ittas volt, s csak éppen hogy "meglegyintette az urat", de az rögtön a földre esett. Az uram kijelentette a bíró előtt, hogy megbocsát a vádlottnak, s kérte, hogy ne büntesse meg. A békebíró teljesítette az uram kérését, de "csendháborítás és az utcán okozott botrány" miatt 16 rubel pénzbüntetésre, vagy nem fizetés esetén négy napi elzárásra ítélte a muzsikot. Az uram a kapuban megvárta a támadóját s 16 rubelt adott neki a pénzbüntetés kifizetésére"

Eddig a történet. Néhány adalék a pontosabb megértéséhez:

Dosztojevszkij élete elején megjárta a poklok poklát és nem kevés bűnt követett el (szerencsejáték, nők, pénzhajhászat), melyekre megnyerte a bocsánatot Krisztustól, de a következményeket hordoznia kellett (pl. adósság, betegség) Az ő betegségében minden roham napokkal/hetekkel rövidítette meg az életét. Rohamot általában lelki trauma, túlhajszoltság, túlzott lelki fájdalom tudott okozni, de a fej nagyobb sérülései is kiválthattak ilyen rohamot. Így ez a támadás, nagyon nem tett jót a várható élettartamának Dosztojevszkij nem másnap bocsátott meg, hanem ott a földön fekve, vérző fejjel, sajgó tarkóval, zaklatott idegállapotban. Lehiggadva, megnyugodva sokan meg tudunk bocsátani, de első felindulásunkban szinte csak néhányan. Dosztojevszkij élete végéig nyögte fiatalságának bűneit, így csak halála előtt fél évvel tudott megszabadulni adósságától. Ez a 16 rubel közel 2 hetes bevételük volt, vagyis komoly lemondást igényelt a részéről odaadni egy részeg támadónak.

Azt láthatjuk ebben az igaz történetben, hogy ha egy ember életében az Ige jó földbe esik, megnövekedik, és gyümölcsöt is terem, akkor annak milyen bámulatos eredménye van. Mit tett volna egy Igét nem ismerő ember ösztönösen? Nemhogy megbocsát, de még meg is veri, vagy vereti ezt a részeg embert. Lett volna valami értelme ennek? Nem sok. Nem ismerjük ennek a támadónak az utóéletét, de azt gondolom valami elindult ebben az emberben is: részegen leüt egy gőgősnek hitt híres írót, majd az többszörösen megbocsát neki, bíróság előtt a felmentését kéri, végül kifizeti helyette azt a büntetést, amit neki kellett volna, különben 4 napra börtönbe kerül. Ez az ember átélhette azt, hogy valaki más bűnhődött az ő bűnei miatt, és a bűneit megbocsátották, eltörölték. Mindez azért, mert aki ezt tette vele, annak is más vitte el a bűneit kb. 1900 évvel korábban egy Jeruzsálem nevű városban. Hiszem, hogy ez a részeg muzsik nem tudott megszabadulni ettől a furcsa "kegyelmet kaptam érdemtelenül" érzéstől és elkezdte keresni ennek felfoghatatlan eredetét. Aki pedig keres, az talál...

Még egy szépség a történetben: Lehet valaki öregség, vagy betegség miatt feledékeny (volt, hogy a felesége nevét elfelejtette, vagy egy mélyebb imádság után nem ismerte meg feleségét), de a megértett, gyümölcsöt termett Igét akkor sem felejti el, és egy ilyen traumatikus állapotban is győzni tud az ösztönök felett. Amikor az ember életfunkciói egyre romlanak, a bennünk gyökeret vert Igék romolhatatlanul élnek és világítanak!

 

 

 

Rendszeres alkalmak

Istentisztelet
Vasárnap 10.00

Gyermekistentisztelet
Vasárnap 10.00

Bibliaóra
Csütörtök 18.00

Ifjúsági óra
Péntek 17.30

Énekkari próba
Péntek 18.30

Gyülekezeti nap
Minden hó első szombat
reggel 8.00

Elérhetőség

Törökbálinti Református Egyházközség

2045 Törökbálint József Attila u. 31.

Hivatali fogadóidőpontok:

Vasárnap: 11-12

Időpont egyeztetéssel bármikor. 

Mobil: +36 30 639-64-41

Email: info@tbref.hu

Gyülekezetünk bankszámlaszáma:
GIRO:
10918001-00000429-19890002  HUF
IBAN:
HU98 1091 8001 0000 0429 1989 0002
Számlatulajdonos neve:
Törökbálinti Református Egyházközség